tisdag 1 maj 2012

Köksans söm


Den har legat på paus några veckor, min Godmorgon-tröja. Det beror på att det var dags att fixa axelsömmen. En tröskel att ta sig över, vilket, som så många gånger förut, innebär en liten tankepaus.

Axelsömmen skulle göras med grafting, kitcheners stitch, eller som jag tänker på den i huvudet, Köksans söm. För på svenska kallas den för masksöm, och det ger ganska otrevliga associationer i mitt huvud, jag tänker på daggmaskar när jag tänker på masksöm. Så jag döpte den helt enkelt till Köksans söm istället. Oaktat om det är en korrekt översättning från engelskans kitchener eller inte. För när jag tänker på Köksan, tänker jag på trevliga vita kökshanddukar med röda vävda ränder i, och det är bra mycket trevligare än daggmaskar.

Köksans söm är mycket enkel att göra när man väl förstått konceptet. Resultatet blir en söm som ser ut som en rätstickad rad, mycket stiligt.

Och eftersom tröjan är i en härlig vårgrön nyans, kunde jag inte låta bli att också låta vitsippebuketten få vara med på bilden. Vitsippornas blad är i samma gröna färg som den härliga merinoullen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar