torsdag 15 mars 2012

Elastisk uppläggning med virknål


Ibland får man väldigt bra tips. På en kurs i tvåfärgspatent fick jag ett bra tips på en elastisk uppläggning som görs m.h.a. virknål och sticka. Man väljer en virknål i samma storlek eller något större än den sticka man ska använda. Jag har använt denna uppläggning ett flertal gånger nu, och den blir väldigt elastisk och jämn. Problemet med den vanliga uppläggningen (den där man snurrar garnet runt pekfinger och tumme, enkel uppläggning tror jag den kallas) är ju att det är svårt att få den fin och jämn, plus att man måste använda en grövre sticka för att få den funktionell. Oftast hjälper inte ens det, den blir helt enkelt inte tillräckligt elastisk för själva stickningen. Det behöver man inte tänka på med denna uppläggning.

Jag kan inte ta åt mig äran av denna uppläggning, men idag när jag träffade mina mamma-stickningskompisar visade jag dem denna uppläggning, och nu lägger jag upp en snabbgjord tutorial över uppläggningen, så att de, och andra förstås, kan dra nytta av den. Om den är svår att förstå och följa vill jag gärna veta det, så kan jag jobba på en bättre förklaring! Jag vet inte vad denna uppläggning kallas, och jag har inte hittat någon beskrivning av den på nätet (än). Därför får den heta Elastisk uppläggning med virknål.

Steg 1
 Steg 1: Gör först en löpögla runt virknålen.
Steg 2
Steg 2: Placera stickan mellan virknålen och över garnet, så att den "levande" änden av garnet ligger under stickan och över vänster pekfinger.
Steg 3
 Steg 3: Fånga garnet på pekfingret med virknålen.
Steg 4
 Steg 4: Virka en maska.
Steg 5
 Steg 5: För garnet (som i steg 4 hamnat ovanför stickan) runt spetsen på nålen och under stickan, så att stickan återigen är placerade med virknålen framför sig och garnet under/bakom stickan och över vänster pekfinger.
Steg 6
 Steg 6: Fånga garnet från vänster pekfinger med virknålen.

Steg 7
 Steg 7 Virka en maska

Upprepa Steg 5-7 tills du har det antal maskor du behöver minus en maska (du har ju en ögla på virknålen)
Steg 8
Steg 8: När du har rätt antal maskor minus en, sätt öglan från virknålen på stickan, med den "levande" garnänden bakom stickan.
Steg 9
Steg 9: Resultatet är en jämn, flätliknande uppläggning, som är väldigt elastisk, och ger en vacker början på arbetet. Denna använde jag på mussel-framkanten på min levenwickkofta, men hade inte lärt mig den när jag gjorde kragen. Just på det arbetet ser man stor skillnad på resultatet mellan vanlig enkel uppläggning och den här mer elastiska. Den senare gör att musselvågorna framträder väldigt tydligt.

4 kommentarer:

 1. Tack så jättemycket! Letade efter en bra tut på en elastisk uppläggning, och den här var den bästa! Tack!

  SvaraRadera
 2. Tack. Bästa uppläggningssättet någonsin. Det bästa av allt, man behöver inte räkna ut hur lång tråden ska vara för att räcka. Särskilt bra när man ska upp med 400-500 maskor till en sjal.

  SvaraRadera
 3. Stort Tack :-) /Anna

  SvaraRadera
 4. Perfekt uppläggning tack så mycket..

  SvaraRadera