tisdag 31 januari 2012
Temari Kimono-projektet
Väntar fortfarande på mönstret från fyberspates, men kunde inte hålla mig från att kolla in garner till koftan i helgen. Eftersom jag var dumsnål, beställde jag inte garner tillsammans med mönsterboken. Jag fick för mig att garnet i Storbritannien var dyrt. Å andra sidan är det inte helt lätt att hitta ett alpaca-silkesgarn, som var det som användes i mönstret (och nu när jag länkade dit såg jag att det faktiskt var ett merino-silkegarn. Duh!). Drops har en variant, så jag köpte garn därifrån. Tänkte ju egentligen köpa Drops Alpaca, men kände att det vore roligare att sticka en kofta i ett material som även funkar bra under den varmare årstiden, så valet förr alltså på Drops BabyAlpaca Silk. Det trista med dessa babygarner är att urvalet av färger är otroligt begränsat, och färgskalan är enbart pastelliga nyfödd-bebisfärger. Trist. Särskilt när de rena Alpacagarnerna finns i så många otroligt vackra och färgstarka versioner.
Efter att under stor vånda äntligen köpt ett utav BabyAlpaca Silk-garnerna, hittade jag en body till dottern som jag bara inte kunde motstå. En färgglad motorcykelmönstrad body, som gjord för pappas flicka. Och helt plötsligt framstod det nyinköpta garnet ännu mesigare.
Vilket tur då att jag på Garnverket hittade ett "Köp 4, betala för 3"-erbjudande av ett alpacagarn av ännu bättre kvalitet, med den rätta kraftiga petrolfärgen jag tycker så mycket om! Priset var ungefär det som jag skulle ha betalt för garnet från fyberspates, om inte t.o.m. mer. Och den läxa jag har lärt mig är att inte vara dumsnål. Det lönar sig inte.
Knappar!
Äntligen dags för knappar i min Levenwick! Plagget är blockat, även om jag tror att jag ska göra om blockningen vid kragen, för det blev lite hög. Nå, jag börjar med att montera knappar och fickan.
Jag är mycket nöjd över knapparna. Det är små miniatyrer av amerikanska brunnslock som det står sewer på. Avlopp. Eller sömmerska om man så vill. Eftersom färgen passar bra till den orangebruna koftan, och att sömmerska är ett väl så passande epitet på mig, så fick det bli dessa.
onsdag 25 januari 2012
Listor is also da shit
Var på jobbintervju igår. Alla intervjuer är så väldigt olika, så det är jättesvårt att vara helt förberedd på vilka frågor som kommer. Ett problem jag har i intervjusituationer är att jag blir väldigt tystlåten. Jag svarar rätt kort, och pratar egentligen bara när jag får en direkt fråga. Igår var jag dessutom oerhört trött. Jag har en dotter på knappt ett år och har inte sovit en hel natt sedan hon föddes. Hon vill fortfarande amma flera gånger per natt, sparkar på mig under natten plus att jag den senaste tiden har haft svårt att somna och somna om. När jag är trött blir jag ännu tystare. Förutsättningarna kunde alltså varit bättre.
Jag fick uppmaningen att med tre adjektiv beskriva mig själv. "Trött" var det första som poppade upp i mitt huvud, men som jag raskt insåg att det är nog inte ett adjektiv som en arbetsgivare vill höra. Så jag sa "Nyfiken" istället, och ändrade det raskt till "Vetgirig" som alla jobbcoacher säger att man ska säga. "Nyfiken" ger tydligen negativa vibbar, säger de. Jobbcoacherna alltså. Sedan sa jag "Glad", för jag är oftast väldigt glad när jag är på jobbet. Glad och positiv och initiativrik. Men jag ångrar att jag sa glad, för det finns så många fler adjektiv jag är som är positivt för ett jobb, kreativ till exempel, flexibel. Men OK, jag är ju en glad kollega, och det är ju bättre än sur och tvär.
Sist sa jag målmedveten. Jag vill verkligen jobba fram till ett avslut. Det är en stor styrka jag har. Och för att lättare kunna göra det sitter jag alltid med listor. Listor är min grej, och det var också något jag sa under intervjun. Det är så lätt att se framsteg när man gör listor, och känslan av att vara färdig med en lista är jätteskön.
Så, idag ska jag göra en sticklista. Jag har många projekt på gång, och jag vill vara färdig med två av tre pågående projekt innan jag börjar med kimonon till min lilla tjej. Pågående, aktuella stickprojekt är Levenwick, Ginkosjalen samt de tvåändsstickade vantarna. De två första ska vara klara!
Så, här är min lista (ordningen är inte av större vikt):
- korrigera felaktig stickning på ginkosjalen
- sticka färdigt ginkosjalen
- rapport 1
- rapport 2
- rapport 3
- rapport 4
- rita om sista varvet efter rapport 4 och sticka den
- avmaskning
- sticka linningen på Levenwick
- fästa trådar
- montera knapparna
- sticka fickan
- använda Levenwick!
Och jobbet då? Ingen aning. Det kommer dröja månader innan de kommer till ett beslut, fick jag veta. Så jag släpper det nu och ser framåt. Och hoppas att vid nästa tillfälle så har jag en hel natts sömn i bagaget, för vem vill anställa något som ser ut och beter sig som sju svåra år?
söndag 22 januari 2012
Ibland ska man inte sticka...
... som till exempel en lördagkväll, och man märker att man har slutat mitt i ett avigt varv på en sjal. Bara där borde hjärnan skrika "PAUS!", och så skulle man ha lagt bort stickningen till förmån för choklad och ett glas vin. Men nej, hjärnan viskade inte ens "tänk efter", utan jag bara stickade på. Jag kollade heller inte extra noga var i mönstret jag var på den spetsstickade sjalen, utan tänkte att "Jag stickade nog fyra varv på första mönsterrapporten, alltså fortsätter jag på varv fem". Att jag när jag började på varv fem, upptäckte att jag hade glömt att just denna sjal även har mönsterstickning på aviga varv, inte heller fick några varningssignaler att jag borde sluta, det vet jag inte vad jag ska säga om. På varv sex upptäckte jag att varv fem och sex borde ha varit tre och fyra...
Att repa upp en spetsstickad sjal är inget att längta efter, och att ta upp de felaktiga varven maska för maska tar låååång tid... På den ljusa sidan kan ju sägas, att när jag ändå håller på, kan jag korrigera även att jag missade mönsterstickningen på det aviga varvet nummer två. För att repa upp 1 1/2 varv, eller 1 3/4 varv, ja, det är faktiskt ungefär lika trist.
När jag sedan dessutom upptäckte att jag glömt 1/4-dels varv av de djupstickade maskorna på mina tvåändsstickade vantar, samma dag, ja, då insåg jag att idag har jag haft tillfälle att utmana mitt tålamod ovanligt mycket.
Att repa upp en spetsstickad sjal är inget att längta efter, och att ta upp de felaktiga varven maska för maska tar låååång tid... På den ljusa sidan kan ju sägas, att när jag ändå håller på, kan jag korrigera även att jag missade mönsterstickningen på det aviga varvet nummer två. För att repa upp 1 1/2 varv, eller 1 3/4 varv, ja, det är faktiskt ungefär lika trist.
När jag sedan dessutom upptäckte att jag glömt 1/4-dels varv av de djupstickade maskorna på mina tvåändsstickade vantar, samma dag, ja, då insåg jag att idag har jag haft tillfälle att utmana mitt tålamod ovanligt mycket.
torsdag 19 januari 2012
Scrumptious Baby - Smaskens
Tänk vad man kan hitta på Ravelry |
När kassakistan är påfylld kommer jag förmodligen klicka hem Scrumptious Baby Collection från UK. Synd att garnet som tröjan på bilden är stickad i var av det dyrare slaget. Denna kimono ska dock kunna stickas i Drops Alpaca, vilket var mitt önskemål för nästa projekt.
Hoo-Hooo!
Några koppar kaffe senare var jag redo att montera knapparna. Eftersom jag inte blockat tröjan (och det kanske inte bara var därför) var det svårt att placera knapparna exakt likadant på alla ugglor. Vissa blev därför vindögda, men jag är inte den som är den, jag diskriminerar inte vindögda ugglor.
Knapparna "ställde" jag, så att skåran påminner om pupiller. Ett par knappar fick istället ligga ner, och monterades med tråd i avvikande färg, så att den såg lite mer trött ut. Egentligen hade jag tänkt använda ett par knappar i avvikande färg, men dels hittade jag inga som kändes bra, dels stod en frusen make med barnvagn utanför affären där jag handlade knappar, och hade mycket liten förståelse för hur viktigt knappvalet är för slutresultatet. Jag tycker ändå att det blev riktigt riktigt bra!
Nå, vad kostade kalaset? Jo, garnet var ett relativt spontant köp som gjordes när Drops hade rea på sina alpaca-garner, och per nystan betalade jag 20 kronor. Men jag tänkte fel i butiken, och köpte dubbelt så mycket garn som jag behövde (vilket jag f.ö. gjorde förra gången också). Nå, ett nystan fick ett nytt hem, och resten kan jag nog använda till en tvåfärgspatentstickad halsduk. Utöver garnet köpte jag även knappar för 112 kr. Så 192 kronor slutade tröjpriset på, och jag kan konstatera att sticka gör man inte för att spara pengar.
Om jag stickar denna tröja en gång till ska jag använda ett något tunnare garn, så att tröjan blir smidigare på en barnkropp. Jag har inget emot mönstret, men just nu känner jag att jag vill nog sticka något annat till Lillan nästa gång, än ytterligare en uggletröja. Gärna i Drops Alpaca, färg grönturkos. Det garnet har jag klämt på många gånger, men inte vetat vad jag ska göra av det.
Apropå ugglorna, så stickas de enkelt med en flätsticka. Jag vet inte hur svårt det kan bli att flätsticka, men denna tröja är väldigt enkel och flätstickning stickas enbart tre varv på hela tröjan. Lite trixigt med så tjockt garn, å andra sidan så är flätorna/ugglorna väldigt tydliga och fina.
onsdag 18 januari 2012
Vådan av att ha stickat klart...
Jo, nu är yngsta ätteläggets owlettröja färdigstickad. Jag har till och med redan fäst alla ofästa trådar. Under stickningens gång har jag filtat ihop garnändarna, och därmed minimerat antalet fästpunkter. Tröjan har 14 ugglor. Det innebär att det ska sys på 28 knappar.
Vem kom på att sätta på knappar på en bebiströja? Det känns just nu som en bra idé att börja med en kopp kaffe...
Garn: Drops Nepal (Ull/Alpaca), knappt 4 nystan (200g)
Stickor: Nr 4, 40 och 60 cm rundsticka
Mönster: Owlet storlek 12 månader
The owlet sweater for my youngest daughter is now finished. It has 14 owls, which means that I have to sew on 28 owl eyes... well, I might just have a cup of coffee...
fredag 13 januari 2012
Under-Över /Över-Över
Första vanten färdig! Om man inte tänker på tummen förstås. Tycker den blev lite spetsig, och jag är inte helt nöjd med de vita kanterna vid ihoptagningen. Men jag tänkte att jag får sticka vante nummer två (och komma ihåg att jag inte har två högerhänder) och kanske avsluta på något annat sätt som ser bättre ut, och om jag gör det så tar jag upp avslutningen på första vanten. Det är ju det fina med tvåändsstickning, att repa upp är rätt lätt, maskorna sitter där de sitter och smiter inte så lätt.
Maskar på andra vanten för tillfället, och jag kan meddela att om man vill ha en högerpekande pil i mudden är ordningen på de två första aviga varven under-över / över-över. Och alltså om man vill ha en vänsterpekande pil över-över / under-över. Fattar ni?
onsdag 11 januari 2012
Om konsten att få ändan ur...
Jag älskar böcker. Jag älskar att köpa böcker. Så, eftersom jag inte vill riskera att Dandanells bok om tvåändsstickning helt plötsligt tar slut och jag blir tvungen att leta efter den på antikvariat eller på blocket, fick jag äntligen ändan ur och beställde den från Adlibris. Samtidigt passade jag på att beställa Karins broderier, en bok som jag tänkt låna på biblioteket en längre tid, men inte heller där fått ändan ur. Jag insåg att jag troligen kommer att vilja handla den efter att ha gluttat i den lånemässigt, så jag hoppade över lånesteget och klickade in även den boken till mitt kreativa bibliotek.
Jag ser dessa två som en bra kombination, tvåändsstickade vantar lämpar sig väldigt väl till broderier. Broderierna i Karins broderier känns inspirerande och uppdaterade, och, något som jag uppskattar enormt, alldeles alldeles fria!
När man har haft en tung period kan det vara svårt att kosta på sig "gladgrejor". Just då är konsten att få ändan ur väldigt viktig, för att få tillgång till saker eller miljöer som gör mig glad är precis vad jag behöver! Därför kommer vår säng numera att prydas av glada sängkläder, fyndade på Jysk!
Det vänstraste påslakanet är härmed inköpt och kommer att inspirera mig till tapetköp och färgsättning i sovrummet. |
söndag 1 januari 2012
Nytt år och nya möjligheter! / New year and new possibilities!
Jag tycker att långa bilfärder är ungefär lika roliga som en finne i r*ven. Plus att jag lätt blir åksjuk, så att läsa en bok har aldrig varit ett alternativ. Alla resor har gått ut på att undvika äta sånt som triggar åksjuka, såsom ägg, banan eller andra sliskiga slinkiga saker. Jag har alltid varit tvungen att titta långt fram på vägen, och tar alltid de tråkiga raka breda vägarna framför de mysiga slingrande alternativen, för det senare slutar alltid fel.
Döm om min förvåning när jag på vår resa mot nyårsfirandets mål kunde ta upp en stickning och arbeta med den i hela fyra timmar! Inget illamående, och resan kändes så kort och lätt! Nu väntar jag på hemresan för då ska jag sticka andra ärmen på yngsta dotterns uggletröja. Problemet är att jag inte tog med mig virknål och sticka nr 5, som jag behöver för att kunna maska på andra ärmen på samma sätt som ärm nummer ett samt tröjlinningen. Trodde nämligen inte att jag egentligen skulle få tillfälle att sticka på resan, utan tog med den utifall att...
Nu ska jag fråga våra värdar och andra jag känner om de möjligtvis har stickor nr 5 och en virknål!
Gott Nytt År 2012!
Döm om min förvåning när jag på vår resa mot nyårsfirandets mål kunde ta upp en stickning och arbeta med den i hela fyra timmar! Inget illamående, och resan kändes så kort och lätt! Nu väntar jag på hemresan för då ska jag sticka andra ärmen på yngsta dotterns uggletröja. Problemet är att jag inte tog med mig virknål och sticka nr 5, som jag behöver för att kunna maska på andra ärmen på samma sätt som ärm nummer ett samt tröjlinningen. Trodde nämligen inte att jag egentligen skulle få tillfälle att sticka på resan, utan tog med den utifall att...
Nu ska jag fråga våra värdar och andra jag känner om de möjligtvis har stickor nr 5 och en virknål!
Gott Nytt År 2012!