onsdag 28 december 2011

Stormen Dagmar och smart liten pryl


Stormen Dagmar fällde vår telefonstolpe. Det innebär att vi inte har något bredband, utan får leva på nätet via mobilerna. Leve mobiltelefonin!
Har maskat på en till uggletröja till yngsta dottern, och köpte samtidigt med garnet denna smarta lilla pryl för 19 ynka riksdaler. Stickstorleksmått och mätsticka i ett. Använder samma garn som i första uggletröjan, och kan därför mäta stickfastheten direkt på den. Med mitt nya fynd. Det kan knappast bli bättre... Jo, om Telia hade godheten att fixa en ny telefonstolpe och en hel lina igen.

fredag 23 december 2011


Ibland vill jag sticka mössor eller vantar. Ibland vill jag sticka tröjor eller koftor. Ibland vill jag sticka sjalar. Jag hade en sjal-dipp när jag började på min Levenwick, men när jag hittade mönstret på en liten Ginko Shoulderette var jag tvungen att testa. Mönstret lockade till en höstfärgad sjal att ha runt halsen, och jag maskade på ett orange Malabrigo Lace-garn som jag hade hemma.

Sjalen är i original trekantig, men eftersom jag gillar den månform som t.ex. Ishbel är stickad i "översatte" jag Ginko till en sådan böj. Månformen gör sjalen nättare att ha runt halsen under en vinterjacka. Sjalen stickade jag med enbart en mönsterrepetition av två orsaker. Den första var att jag uppskattade storleken att bli som den större storleken av Ishbel, vilket den knappt blev. Den andra orsaken var att jag tvekade på om garnet skulle räcka till två mönsterrepetitioner. 16 g av totalt 50g återstod när sjalen var avmaskad. Jag är osäker på om 16 g räcker till ytterligare en mönsterrepetition, så det kollar jag genom att sticka ytterligare en Ginko till min äldsta dotter, denna gång i glatt vårigt gult garn.

Garn: Malabrigo Lace Rhodesian, ca 35 g
Stickor: 4 mm


torsdag 22 december 2011

Tvåändsstickning is da shit

Stickade alltså vanten Stig bland det första jag gjorde i min karriär som stickerska. Då lärde jag mig att sticka med mönsterfärgen i höger hand och basfärgen i vänster hand. Det kanske var det som gjorde att jag snabbt kom in i tekniken med tvåändsstickning? I tvåändsstickning håller man alltså två garntåtar i högerhand, som man tvinnar mellan maskorna.  Easypeasy.

Jag gick en kurs i tvåändsstickning på Litet Nystan  i november. Lärare var asplundknits, som på sitt lugna sätt lärde ut tekniken samt, som en  bonus, svordomar på latin, vilket då och då faktiskt var väldigt användbart. Även om jag raskt återföll i vanliga hederliga svenska bonn-svordomar. Kursen gick av stapeln vid två tillfällen, mellan vilka det var tänkt att man skulle sticka sin testmudd. Jag är inte mycket för provlappar och tester, jag vill skapa (duh!), helst i förrgår. Så jag lånade Tvåändsstickat av Dandanell på biblioteket och maskade på en vante. Ujuj vad sakta det går att sticka tvåändsstickning. Nu har jag passerat första tumhålet. Tur att det sägs att tvåändsstickat ger ett hållfast resultat så att jag får lön för mödan. Jag siktar på hösten 2012.


  • Garn: Kampes 2-trådiga, grått och vitt z-spunnet, orange s-spunnet
  • Stickor: Knitpros metallstickor 2.5mm
Varv 4 stickar jag djupmaskor i den ena färgen, varv 8 djupmaskor av den andra färgen (och så håller det på hela vanten). På det sättet får man en väldigt vacker mönstereffekt som påminner om Stig Lindbergs kaffekoppar. Riktigt retro-mode alltså. Jag maskade på varannan grå varannan vit, vilket ger en väldigt snygg mittenrand i flätan i vantmudden. Sedan stickade jag två aviga varv där jag tvinnade trådarna medsols ena varvet, motsols andra varvet (oklart i vilken ordning). Denna typ av vantmudd har jag testat en gång tidigare, men då under namnet Latvian Braid eller lettisk fläta, och jag tyckte det var oerhört komplicerat. Det kan jag nu meddela att det berodde på att jag inte visste vad jag höll på med.

Här frångår jag mina färgglada favoritstickor i trä av den enkla anledningen att de troligen går av förr än senare. Köpte de metallstickor som tydligen inte ska böjas av användningen, tvåändsstickning stickas hårt. Jag har t.o.m. fått valkar i ena handen av det.

A bag match made in heaven

 Hitta väskan på dog under my desk
Jag syr också. Och älskar handväskor. Men jag har för lite tålamod för att fila på egna modeller på handväskor, så jag har inte skapat den ultimata handväskan ännu. Desto gladare blev jag när jag hittade detta mönster, föredömligt köpbar som pdf, vilket innebär att jag inte ens behöver vänta på att få mönstret hemskickat! Som en klassisk, men uppdaterad, kockumväska! Me like a lot!

onsdag 21 december 2011

Escargot - Så ljuvlig - Så kvinnlig

Bild och mönster från Knitty.com
Denna måste jag absolut maska på! Escargot - vad annars? Kanske ett komplement till Ankas Ishbel med garnet som blev över?

Christmas balls (?)


Arne och Carlos. Så charmiga! Jag har köpt två böcker, en till mina vänner och en till mig själv. Egentligen önskade jag mig denna i julklapp, men min äldsta dotter sa insiktsfullt att om den nu handlar om att sticka egna julgranskulor så är det väl bättre att köpa den själv innan jul, än att få den i julklapp. Jag har en klok dotter, så jag gick omedelbart iväg och köpte den hos min lokala bokhandlare.

Med tre försök i bagaget har jag i alla fall kunnat färdigställa en julgranskula. Den hänger på den bästa grenen i hela granen, helt enkelt på hedersplats. Och vill jag undvika en Norén-jul så tror jag att det får räcka med en hemstickad julgranskula i år.

I översättning heter boken 55 Christmas balls to knit. Nu är jag ingen fantastisk anglofil, men "Christmas balls" ger mig inte riktigt lika charmiga associationer.

tisdag 20 december 2011

Arbetsbyte - en trevlig erfarenhet. Del 1

Jag har en vän, som liksom jag tycker om att skapa. Hennes stora passion är att skapa med pärlor och tråd. Här ser man hennes fina smycken. Däremot är stickning inte hennes stora passion. Till min lycka. För Anka föreslog ett arbetsbyte, en yllesjal mot ett smyckeset. Antaget!

Jag tipsade Anka om några stickbloggares sjalinlägg, bl.a. Clara Stickars fina sjaldemonstration. Och jag sa "Välj och jag stickar". Vilket inte var sant, för jag fick sedan tillägga att Anka inte fick välja Laminaria eller Echo Flower, för när jag försökte mig på Echo flower fick jag ge upp på andra mönsterrapporten. Tack och lov ville Anka ha en Ishbel, och jag kunde andas ut, för en sådan hade jag stickat förut en gång.

Anka valde ett garn från Garnverket, ett grönt Hellvi, som inte gav henne allergi. Det är ju en fördel att inte få allergiska reaktioner på ett garn som ska bli en sjal och ligga runt halsen.

Första gången jag stickade en Ishbel använde jag ett ljust smurfblått garn, en knapp härva Malabrigo lace. Jag stickade den lilla storleken på sjalen, och tyckte att den kanske verkade lite liten när den fortfarande satt kvar på rundstickan, men jag måttade och mätte och tänkte ändå att, nåja, liite liten kan den ju få vara (dvs. nu orkar jag inte sticka en mönsterrapport till). Varpå den lilla lilla sjalen blev snudd på för liten även för min späda sjuåring. Den hårda läxan jag lärde mig var att verkar en sjal vara för liten redan på stickorna, är den troligen för liten.


Så, med det sagt, bestämde jag mig för att Anka ska få en stooor sjal. Jag stickade hennes Ishbel med en extra mönsterrapport (dvs. ABABABACDE) vilket var precis lagom! Både den smurfblå och den gröna sjalen är stickade med stickor nr 4. Med det grövre gröna garnet blev känslan varm och vintrig, medan Malabrigo lace ger en lätt, luftig och ljuvligare framtoning.

Jag köpte för säkerhets skull 2 härvor av det gröna garnet, för att ha utrymme att göra en stor sjal, även om jag trodde att 1 härva borde räcka. Länge trodde jag att det var för mycket med 2 härvor, men den sista mönsterrapporten samt avslutningsvarven, åt upp halva andra härvan! Men det är ju ganska självklart egentligen, de sista varven är långa och kräver mycket material. 

måndag 19 december 2011

RTFM*

Levenwick, design Gudrun Johnston
Ibland på jobbet, tyst i huvudet, tänker jag högt, väääldigt högt, RTFM. Och ler vänligt och hjälper till.

Idag fick jag ett RTFM-ögonblick i min stickning. Musselkanten framtill på Levenwick, där knapphålen ska stickas, finns bra och utförligt beskrivet i en technical notes längst bak i beskrivningen. Jag fick återigen googla lite (google är din vän! Eller åtminstone min), men med lite hjälp på traven, förstod jag precis vad som stod i technical notes. NOT!

För sist i stycket om knapphålen stod det "Slip the last stitch on the right hand needle back to the left hand needle and continue as normal". Eller på ren svenska "Glöm nu för f**n inte att sätta tillbaka maskj*veln på vänsterstickan! Pucko"

Nu har jag maskat på linningen för andra gången.

*RTFM - Read the f*cking manual

"Pick up and knit" - say what?!?

Vad tror du? Betyder "Pick up and knit"

  1. Plocka upp maskor och därefter sticka en rad räta maskor
  2. Plocka upp en maska som du därefter stickar rätt, plockar upp nästa osv.
  3. Plocka upp

Jag trodde 1. Som jag dessutom använde i två varianter, den ena varianten i höger ärm, den andra varianten i vänster ärm. 2 trodde jag i alla fall inte. När jag skulle sticka ena knapplinningen började jag fundera lite extra, för den engelska texten stämde liksom inte till 1. Så jag googlade och fann återigen en bra artikel på knitty. Och fann att rätt svar är 3. Nästa gång ska jag googla osäkerheter innan jag börjar sticka, inte när plagget är halvfärdigt.


Nå, det är inte troligt att någon kommer att upptäcka att jag stickat fel under ärmarna. Och att det dessutom blev fel på två olika sätt. Skulle det hända att någon trots allt upptäcker detta kommer vet jag att denne någon inte har ett liv.


Plockar upp maskor i knapplinningen. Notera hur jag enligt konstens alla regler har delat upp kanten i ett antal lika stora delar, så att det enklare ska bli en jämn fördelning av de upplockade maskorna.

söndag 18 december 2011

I-cordavmaskning / I-cord bind off

Tröjärmarna på Levenwick ska avmaskas med en i-cord. Jag har hört att "i" i "i-cord" står för "idiot", dvs. att detta ska vara en idiotsäker metod. Man kan både börja ett arbete med en ren i-cord, eller som i det här fallet, avsluta med en i-cord. Varför man ska blanda in fula ord i detta arbete vet jag inte, men allt som man inte kan är ju naturligtvis svårt, varför det är bra med en bra tutorial.

Detta är i-corden på den andra tröjärmen. Jag arbetar den från avigsidan. Den första ärmen arbetade jag av från rätsidan. I mitt tycke blir i-corden finare när jag arbetar av den från avigan, vilket jag ska komma ihåg när jag gör en annan i-cordavmaskning. Resultatet blir då naturligtvis att avmaskningarna skiljer sig något åt mellan höger och vänster ärm, men man måste studera dem väldigt noga för att se skillnaden.

I övrigt uppskattar jag denna avmaskningsmetod, tröjärmarna ser proffsiga ut. En vanlig avmaskning ser gärna för hemmagjord ut.

lördag 17 december 2011

Sent ska syndaren vakna...


...eller ännu hellre, varför har jag inte skapat en skaparblogg förrän nu?

Tja, det är inte förrän det senaste året som jag verkligen hittat mitt intresse. Jag har sett vänner finna sina brinnande skaparintressen, bl.a. min vän Anka. Men förra året fann jag det! Stickning! Och då ska ni veta att de föregående 34 (hrrmm..) åren har jag varit övertygad anti-stickerska. Så det första jag stickade var rätstickade grejer, som vanten Stig och uggletröjan.

Men! Så fann jag Levenwick, och insåg att här måste mitt intresse utvecklas. Och det har det verkligen gjort. Nu är jag på sluttampen, och förhoppningen är att om en vecka, till julafton, ska min första Levenwick äntligen vara färdig! Garnet är Rowans Silky Tweed, ett garn som tyvärr utgått ur deras sortiment. Färgen heter Flamenco. Nästa gång jag stickar en Levenwick (jo, för det kommer jag att göra) får jag hitta ett annat tweedgarn. Jag hoppas jag hittar ett med lika lockande namn som Rowans tweedfärger har. Vem kan motstå en färg som heter Flamenco? Inte jag.